WESTERVELD/ DE WOLDEN/ MEPPEL De genomineerde sporters en sportploegen voor het Sportgala Drenthe op donderdagavond 2 maart in het ATLAS Theater zijn bekend. De stembussen voor het publiek zijn vandaag open gegaan. Het publiek heeft tot en met zondag tijd om hun stem uit te brengen op www.sportgaladrenthe.nl.

Westerveld: Sportman van het jaar: Gerben Jorritsma – Langebaanschaatsen, Sporttalent van het jaar: Jan van Noord – Turnen
De Wolden: Sportvrouw van het jaar: Manon Veenstra – BMX, Sportvrouw van het jaar: Nathalie Hof – Paardrijden, Sporttalent van het jaar: Britt Roos – Atletiek
Gemeente Meppel: Sportvrouw van het jaar: Daniëlle Scholing – Volleybal, Sportman van het jaar: Hielke Heijs – Mountainbiken, Sporttalent van het jaar: Robin Grit – Tennis, Sportploeg van het jaar: DOS’46 – Korfbal

Genomineerde sporters in gemeente Westerveld

Gerben Jorritsma

Sportman van het jaar: Gerben Jorritsma – Langebaanschaatsen

Schaatser Gerben Jorritsma behaalde in 2016 tweemaal zilver (1000 m.) op het NK sprint en hij werd derde in het eindklassement van dat toernooi. Daarnaast schaatste hij naar een derde plek op de 1000 m. in het World Cup eindklassement en behaalde hij een vierde plek (1000m) tijdens de World Cup finale en zilver (1000m) tijdens de International Race in Inzell.

Sporttalent van het jaar: Jan van Noord – Turnen

Op het onderdeel voltige heeft Jan een eerste plek gehaald tijdens de Nederlandse Kampioenschappen turnen in Rotterdam. Hij liet binnen de Eredivisie Jeugd Heren zijn talent zien op zes onderdelen. Hij behaalde goud op voltige, brons op rek en werd zesde op zowel brug als vloer. Dit resulteerde in een vierde plaats in de meerkamp. Daarnaast won hij het internationaal turntoernooi in Luxemburg. Jan is geselecteerd voor de Jong Oranje selectie.

✓ Winst NK Turnen Jeugd Heren voltige
✓ Winst Internationaal Turntoernooi Luxemburg
✓ 3de plaats NK Turnen Jeugd Heren rek

Genomineerde sporters in gemeente De Wolden

Manon Veenstra

Sportvrouw van het jaar: Manon Veenstra – BMX

In mei 2016 werd Manon Veenstra door de wielerbond afgevaardigd naar het Colombiaanse Medellin voor het WK BMX. In de categorie Junior Women stond ze in twee disciplines aan de start. In zowel de timetrial als de gewone race behaalde ze de halve finales, maar omdat de verschillen in het fietscross zo klein waren, bleek de halve finale het eindstation. Ook op het EK in het Italiaanse Verona was ze van de partij. Op dit sterk bezette toernooi pakte Manon een fraaie zestiende plaats. Tijdens het NK in Luycksgeste behaalde ze zowel bij de TimeTrial als de gewone race tweemaal een derde plaats.

✓ 3de plaats NK BMX Junioren TimeTrial
✓ 3de plaats NK BMX Junioren Race
✓ 16de plaats EK BMX Junioren
✓ Halve finale WK BMX Junioren TimeTrial & Race

Nathalie Hof

Sportvrouw van het jaar: Nathalie Hof – Paardrijden

Amazone Nathalie Hof uit Ruinen won in 2016 het Nederlands Kampioenschap springen in de klasse L.

✓ Winst NK springen klasse L

Britt Roos
Britt Roos

Sporttalent van het jaar: Britt Roos – Atletiek

Na een 3e plaats op het NK indoor junioren D op de 600 meter heeft Britt op de Olympische atletiekbaan in Amsterdam de Nederlandse titel op de 1000 meter outdoor voor D junioren gewonnen. De baanatlete uit Ruinen, lid van HAC’63 uit Hoogeveen, loopt haar wedstrijden op landelijk niveau, waarvan de meeste in hogere leeftijdscategorieën. Van de 29 wedstrijden heeft ze er in 2016 22 gewonnen. Verder heeft ze in 2016 indoor op de 1000 meter de 8e tijd allertijden door een junior D gelopen. Ook heeft ze over heel 2016 als eerstejaars C junior de snelste tijd op de 800 meter indoor gelopen.

Sportvrouw van het jaar: Daniëlle Scholing – Volleybal

Volleybalster Daniëlle Scholing behaalde met haar team VC Zwolle MA1 mooie resultaten in 2016. In de reguliere competitie werd afgerekend met grootmachten als Sudosa Desto, VC Sneek, Emmen en Impala. Vervolgens zette het team de kroon op een fantastisch seizoen tijdens het Nederlands Gesloten Jeugd Kampioenschap in Emmeloord dat ze op hun naam schreven met 25-21, waardoor het landskampioenschap een feit was. Daarnaast behaalde Daniëlle brons bij het NK Beachvolleybal onder 17 jaar.

✓ Landskampioen Nederlands Gesloten Jeugd
✓ 3de plaats NK Beachvolleybal U17

Hielke Heijs

Sportman van het jaar: Hielke Heijs – Mountainbiken

Hielke behaalde in 2016 een aantal mooie prestaties in het mountainbiken voor amateurs. Zo werd hij eerste in de overall ranking van de nationale cup, eerste in de Montferland MTB Cross Country en tweede in de Zwiep Trek MTB Cup Oldenzaal. In de Benelux Cup deed hij ook goede zaken. Hij won de wedstrijd in Zoetermeer en werd derde in Landgraaf. In de finale behaalde hij een vijfde plek.

Sporttalent van het jaar: Robin Grit – Tennis

Op het landelijke winterjeugdcircuit bereikte de tennisser van MLTC de halve finale, wat hem een vierde plaats bij spelers tot en met zestien jaar opleverde.

✓ 4de plaats landelijke winterjeugdcircuit

Dos'46 Foto: Leo de Harder
Dos’46 Foto: Leo de Harder

Sportploeg van het jaar: DOS’46 – Korfbal

DOS’46 behaalde in mei 2016 het kampioenschap van Hoofdklasse A. Hierdoor promoveerden ze naar de Ereklasse. Daardoor acteren ze dit seizoen in beide disciplines op het hoogste podium. Na de zomer maakten de roodzwarten hun opwachting in de Ereklasse. In vier wedstrijden werd met vier winstpunten een plaats in de middenmoot gerealiseerd. Daarna kregen de Nijeveners ruim de tijd zich voor te bereiden op de mentaal en fysiek loodzware competitie in de Korfbal League. In november en december werden in zes wedstrijden, waarvan het spektakelstuk tegen AW.DTV het hoogtepunt vormde, vijf winstpunten bijgeschreven, goed voor een plaats in de middenmoot.